Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Zemřela evropská osobnost

“Je třeba důrazně prosazovat pochopení, že hodnotu státu určuje míra vědomí, že stát jsme my.” To jsou slova právě zesnulého Jiřího Dienstbiera, velké osobnosti polistopadového vývoje, díky němuž se naše země poměrně rychle etablovala jako nedílná součást Evropy a světového dění.

Je skoro až symbolické, že Jiří Dienstbier zemřel ve stejný den jako před šesti lety bývalý francouzský prezident François Miterrand, další z ikonických figur pádu železné opony a rozkladu bipolárního vidění světa. Byl to právě Miterrand, který se v roce 1992 spolu s německým kancléřem Helmutem Kohlem zasadil o podepsání Maastrichtské smlouvy, která z Evropských společenství vytvořila více integrovanou Evropskou unii.

Také Jiří Dienstbier vždy hájil evropskou integraci a neuzavíral se do představy, že musíme uchránit své „české království“ proti „evropské říši“. Jak říká v jednom z článků na svém blogu, který napsal ani ne před čtyřmi měsíci: „Je třeba pochopení, že nejen státy jsme my, ale že také Evropa jsme my…”

Reklama