Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Vinen či oběť spiknutí?

Svět obletěla zpráva, že prezident Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss Kahn je ve vazbě. Byl zadržen v sobotu v noci kvůli obvinění z pokusu o znásilnění pokojské v newyorském hotelu. Jak na to reagovala Francie a co to znamená pro Mezinárodní měnový fond?

Mnoho povyku pro nic…

…tak by se dal shrnout názor první skupiny. Ta zjevně nechápe „americké drama“ a pohoršuje se nad hrubostí newyorské policie při zatknutí šéfa MMF, stejně jako nad rozhodnutím newyorské soudkyně Melissy Jacksonové nepropustit Kahna za milionovou kauci na svobodu. Ve vazbě tak zůstane přinejmenším do 20. května. Toto rozhodnutí je pravděpodobně založeno i na zkušenosti s režisérem Romanem Polanskim, který po obvinění ze sexu s nezletilou uprchl do Francie a poté do Švýcarska, které ho nyní odmítá vydat Spojeným státům.

Někteří Francouzi tak nad americkou „puritánskostí“ kroutí hlavou: „C’est la France!”, vykřikují, „a k té přece patří metresy a sukničkáři! …podívejte se na Mitterrandovy milenky a jeho dlouho zamlčovanou nemanželskou dceru Mazarine!“

Reklama

 

Konspirační teorie 

Internet také hned zaplnilo mnoho konspiračních teorií (z francouzských médií tuto myšlenku vyslovil např. Le Parisien.fr). DSK, jak Francouzi Kahna přezdívají, měl brzy oznámit svou kandidaturu na francouzského prezidenta v příštím roce. Jako socialista měl proti pravicovému Sarkozymu velké šance, vzhledem k nynější nepopulárnosti Sarkozyho. A tak jedni hádají, že komplot byl utvořen Sarkozyho stranou UMP. Tuto teorii dokládají tím, že jakýsi mladík, člen UMP Jonathan Pinet, tweetoval zprávu o zadržení Kahna již v 22:59 evropského času, zatímco server New York Times, první médium, které o události informovalo, ji zveřejnil až v 00:33.

Další protivníci Kahna, kteří by na něj mohli připravit tuto past, jsou podle zastánců teorie spiknutí: odpůrci Mezinárodního měnového fondu; Američané, kteří možná vzhledem k přesažení dluhového stropu budou potřebovat pomoc MMF; pokojská Ofélie, která chce vysoudit odškodné; ostatní spolustraníci-socialisté, kteří si dělali zálusk na prezidentskou kandidaturu (Ségolène Royal, François Hollande, Martine Aubry a další)… v pravdě téměř detektivní hra Cluedo.

Navíc o Kahnovi se vědělo, že je nepoučitelný sukničkář, který se prý při vstupu do každé místnosti rozhlédne, aby „zkontroloval terén“.

Jiní, jako např. ministryně životního prostředí Nathalie Kosciusko-Morizet, však těmto teoriím odporují: „Je to tak francouzské, vidět za vším komplot. Myslím, že to je snad součástí naší kultury,“ řekla na rádiu Europe 1.

 

Kahn se opravdu „přehmátl“

Třetí skupina obvinění věří, a to především na základě Kahnovy pověsti nevěrníka. A protože v případech sexuálního obtěžování platí v Americe presumpce viny, bude nyní následovat dokazování „tvrzení proti tvrzení“, především na základě stop po násilí, DNA, časové posloupnosti a chování obou aktérů po možném trestném činu. První evidencí, která hraje proti Kahnovi, je jeho údajné nesbalení si všech věcí a urychlené opuštění hotelu.

 

Kdo povede MMF?

Ať je to tak či tak, pro všechny však ze zadržení vyplývá otázka: Kdo povede Mezinárodní měnový fond? Prvním místopředsedou MMF je Američan John Lipski, ten však dva dny před Kahnovým zatčením oznámil, že v srpnu plánuje odchod do důchodu, jeho rozhodnutí tudíž nebudou mít takovou autoritu. Na dnešním jednání Evropské unie s Mezinárodním měnovým fondem Kahna zastupovala druhá místopředsedkyně fondu, Egypťanka Nemat Shafik. Evropané se však netají tím, že by si v čele fondu přáli vidět Evropana, tím spíš proto, že se nyní řeší především evropské problémy (pomoc Řecku, Irsku, Portugalsku…). Navíc podle nepsané dohody patří vedoucí místo v Světové bance Američanovi, vedení MMF naopak Evropanovi. Ve hře jsou tedy především tato jména: favoritkou je současná francouzská ministryně financí Christine Lagardeová, druhým horkým kandidátem je bývalý šéf německé banky Axel Weber, ale i bývalý německý ministr financí Peer Steinbrück či bývalý britský premiér Gordon Brown. A o slovo se hlásí i rozvojové země: turecký ministr financí Kemal Dervis, mexický guvernér centrální banky Agustin Carstens, ministr financí JARu Trevor Manuel či indický bankéř Shri S Sridhar.

Ať už bude nejlepším kandidátem kdokoli, kdy by mohl do čela fondu nastoupit je otázkou, na kterou nyní nikdo nezná odpověď.

 

Zdroje: francouzská média (Le Monde, Le Figaro, Le Nouvel Observateur), telegraphe.co.uk, guardian.co.uk

Foto: autorka a denistouret.net