Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Víkendová pozvánka do Drážďan

Budu tak trochu navazovat na nedávný příspěvek De ecclesia –  aniž bych to původně zamýšlela – s víkendovou pozvánkou na akci s názvem 33. Deutscher Evangelischer Kirchentag.

Akce se koná vždy jednou za dva roky, naposledy byla v Brémách, příští proběhne v Hamburgu a Stuttgartu v roce 2013 a 2015. Na letošní ročník, jehož motto zní: „…tam bude i Tvé srdce“ (Mt 6,21), přijelo 130 000 lidí, takže Drážďany mají rázem o čtvrtinu obyvatel víc – a je to znát. Kdyby člověk nebyl dnešní, řekne si, že ta církev (resp. církve) je snad nějakou mládežnickou organizací či co. Z Čech je registrováno asi 150 účastníků, hovořit zde budou i zástupci Českobratrské církve evangelické o roli křesťanů ve státě, problémech postkomunistické transformace, o Černobylu atd. (v Dreikönigskirche).

 

Každý si tu může najít své, zajímavé přednášky jsou rozdělené do tří tématických bloků:

Reklama

1. Teologie a víra (Židé a křesťané; Muslimové a křesťané; Bůh, peníze a štěstí; Teologie a víra; Umění života; Feminismus a teologie; Homosexuálové a církev atd.)

2. Společnost a politika (Stát, moc a společnost; Stárnutí; Umění a náboženství; Církev a demokracie; Pravicový extremismus; Studium v dnešní době; Budoucnost demokracie atd.)

3. Svět a životní pros tředí (Globální ekonomika; Afrika; Střední a východní Evropa; Křesťané na Blízkém východě; Evropsko-arabský dia log; Svoboda a bezpečnost; Migrace; Daňová spravedlnost)

 

Dále pak je zde několik přednáškových místností zaměřených na: ženy, muže, děti, studenty, homosexuály, fotbalové fanoušky, ekumenu atd.

 

Koncerty: Od pouličních zpěváků zpívajících sladkobolné „Jesus loves you“ (Pražáci jezdící občas metrem přes Anděl jistě vědí, o čem je řeč) přes kvalitní jazzové, dechové, rockové a další skupiny hrající na několika open air pódiích. Na fotbalovém stadionu, kde jinak obyčejně hraje Dynamo Dresden, nahradili včera tento špičkový fotbalový klub Wise Guys, dnes pak Nina Hagen s gospelovým sborem a zítra Die 10 Gebote – popové oratorium. Mezi velké koncerty patří i dnešní Aura Dione Live a zítřejší Power of Heart na drážďanském výstavišti. V sobotu na starém náměstí v centru města vystoupí např. i Gipsy.cz (vstup zdarma) a u několika dalších pódiích si člověk může trsnout na reggae či salsu.

 

 

Další umění:

Od kabaretu a komedie přes mu zikály, tanec a literaturu až po pantomimu a performance.

 

Bohoslužby a modlitby:

Od evangelických přes katolické po ekumenické. Každý večer je pak zakončen společnou večerní modlitbou. Působivá byla hlavně čtvrteční zahajovací modlitba, kdy dobrovolníci všem rozdali svíčky, lidé si je vzájemně zapálili a břeh Labe se tak rozzářil tisícem drobných světélek jak za Svatojánské noci.

 

Město:

Jinak ale určitě stojí za vidění i samotné Drážďany a věhlasná galerie Zwinger, k návštěvě láká i kvalitní opera Semperoper, kde v sobotu vystoupí náš špičkový baletní tanečník Jiří Bubeníček v Drei Farben Grün (Jiří Bubeníček je v drážďanském baletu ve stálém angažmá).

Samozřejmě si tu pochutnají i milovníci německých klobás a piva, které jim sice nebudou roznášet bavorské „Mädels“ ve velkoryse střižených dirndlech jak na mnichovském Oktoberfestu, ale zase tu mohou vyzkoušet saské pivo Radeberger či tmavé Schwarzbier.

 

Praktické informace:

Vstupné na jeden den stojí 28 euro (17 euro snížené), mnoho koncertů a dalších akcí je zdarma. Ubytování je možné v hotelích, ve školách i v rodinách.

Více informací na: http://www.kirchentag.de

 

K většině přednášek je třeba znalost německého jazyka, je tu ale i program v angličtině a jiných jazycích (např. v Dreikönigskirche). Kdo má němčinu zažitou jen ze záběrů Hitlera na sjezdu NSDAP či Spielbergova Schindlerova seznamu, asi mu bude chvíli trvat, než se od těchto obrazů odpoutá a uslyší v ní i něco jiného než rachotivou propagandu.  

 

Tak kdo si chce rozšířit obzory, nechť se vydá kousek za hranice a potvrdí či vyvrátí si své domněnky o manipulujících církvích (člověk si totiž stejně po většinu svého života akorát potvrzuje svůj již předem utvořený názor, takže jeden a tentýž obraz může dvěma lidem sloužit k upevnění dvou naprosto odlišných stanovisek).

 

A kdo preferuje spíše sportovní vyžití, toho předem lákám na FIFA světové mistrovství v ženském fotbale od 26.6. do 17.7.: http://de.fifa.com/womensworldcup/organisation/faqs/index.html

 

Na závěr dvě trochu parodické fotky na občas dojemné křesťanské plakáty a kalendáře (doufám, že mě kamarádi nezabijí):