Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Tah dámou aneb proč budu navzdory všem taktikám volit Roithovou

Posledních pár dní na mě ze všech stran útočí videa, články, facebookové statusy, přátelé, že jestli budu volit někoho jiného než Schwarzenberga (občas ještě Dienstbiera), tak jsem svůj hlas vlastně hodila Zemanovi nebo do koše. 

Také nechci, aby se do 2. kola dostal Zeman s Fischerem a nechápu, jak je někdo může chtít za prezidenta, když jeden je vožralej rádoby vtipálek (a jestli laciné urážlivé vtípky někomu stačí na to, aby ho hned nazýval „osobností“, tak mi to přijde trochu smutné) a druhý je nemastný neslaný oportunista, který své členství v KSČ omlouvá tím, že si chtěl udržet práci (což by mohl říct každý). 

Taky nechápu, jak někdo může úřednickou vládu považovat za nejlepší vládu v historii ČR, když za její půlroční působení byly odklepnuty jedny z největších korupčních zakázek – Pandury, počítače pro ČSÚ, rekonstrukce Vojenské nemocnice, spojení Chrenkovy pojišťovny Agel a Hutnické pojišťovny. Nehledě na Fischerovy vazby na polomafiána Soukupa a Chrenka a Zemanovy vazby na mafiána Šloufa a generála Zbytka.

Evropanka roku 2006
Na rozdíl od nich je Roithová zkušená politička s morálními zásadami, která nás chce vrátit do středu dění v Evropě a která své vůdčí schopnosti a pevné hodnoty prokázala ať už jako vedoucí stávkového výboru (v té chvíli na rozdíl od Fischera riskovala nejen ztrátu práce, ale i vězení), ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (jediné nezadlužené nemocnice v té době), ministryně zdravotnictví či europoslankyně, která proti tvrdým čínským lobbistickým tlakům prosadila kvalitní zákony na ochranu spotřebitelů, zabránila přijetí smlouvy ACTA či se zasloužila o to, že nezbankrotovaly všechny české textilky. Zuzana Roithová je v Evropě velmi respektovanou osobností, v roce 2006 byla vyhlášena Evropanem roku. Je vskutku škoda, že lidovci jí finančně ani lidsky nepomohli všechny tyto kvality v kampani lépe prodat. 

Kníže s designem Sex Pistols
Podle průzkumů třetí Schwarzenberg mi je sice také sympatický, ale navzdory své image pana nepodplatitelného tady roky kryje hazardního mafiána Kalouska, není schopný ovlivnit směřování vlastní strany, natož pak vlády. A to nejen v oblastech, které nemá přímo ve své pravomoci, ale např. i ve své vlastní doméně, tedy v zahraniční politice – jako když nejede na klíčový evropský summit týkající se evropského záchranného valu a pak se přímo v médiích diví, že Nečas to tam odmítl podepsat. Nedokáže či nechce se zastat lidí, kterým věří, ať už to byl Vondra nebo Pospíšil. Naopak neumí vystoupit proti lidem, se kterými nesouhlasí (a v rozhovoru si z toho dělá srandu, že jeho táta dělal z největšího pytláka hajného). Navíc se obávám, že s jeho podlomeným zdravím to bude čím dál tím horší. Bude tedy schopen nás adekvátně reprezentovat v zahraničí? Jistě je v Evropě respektovaný – přinejmenším v německém jazykovém prostoru. Nicméně i v racionálním Německu se podle mě budou podivovat, že jsme za prezidenta zvolili 75letého pána, který usíná a má problémy s mluvením.

Reklama

A je mi opravdu s podivem, že se za knížete postavila celá kulturní fronta, když zrovna z jeho strany pocházela neschopná ministryně kultury Hanáková. Copak Karel Schwarzenberg nenese za svou stranu žádnou odpovědnost a se současnou vládou, ačkoli v ní sedí, nemá nic společného? Nebo ho snad podpořili kvůli jeho šlechtickému původu? Měl by stejnou popularitu, i kdyby se jmenoval třeba Karel Novák? Nebo si umělce a studenty získal kampaní ve stylu Sex Pistols za 21 milionů, která působila přesvědčivěji než slabá kampaň Roithové za 600 000 Kč?

Přetaktizovaná taktika
Mnoho lidí už mi říkalo, že by tu Roithovou taky volili, ale ona prostě podle těch průzkumů nemá žádnou šanci… Takže vlastně kdo ví, kolik procent lidí bude už v prvním kole volit někoho, koho sice zas tolik nechtějí, ale je to přece „taktické“ a „racionální“, jak nám vysvětlují bratři v triku v instruktážním videu pro nás hlupáky, kteří chceme volit jinak. Roithovou odepsali, protože ji holt agentura PPM factum s akciemi na majitele označila za outsiderku, tudíž jí ani nedaly moc prostoru média, a tudíž vzniká začarovaný kruh, protože lidé se diví: „A to je kdo, ta Roithová? Vždyť ani neznáme její názory a nevíme, co má za sebou.“ No bodejť by ji znali, když o kandidátech ví jen z Mladé fronty a z Aha, kde se prezentuje pouze Zeman se svou krasotinkou a Fischer se svým synem.  

Také se trochu obávám, abychom nakonec tak netaktizovali, až přetaktizujeme a v druhém kole vskutku zvítězí ten vožrala (pro mnohé osobnost) Zeman, protože si nejsem jistá, jestli polovina národa bude chtít za prezidenta 75letého pána, který usíná, má problémy s mluvením a je spoluzodpovědný za současnou neoblíbenou vládu. 

…takže se asi budu rozhodovat strašně iracionálně a netakticky, ale prostě tu Roithovou budu volit, i když mi stopadesát lidí bude říkat, že tím vyhazuju hlas. Je to taková moje osobní revoluce proti tomu, jak to tu chodí – ať už jde o předražené předvolební kampaně, masáž průzkumy a protežování v médiích, přitroublá videa à la „Přemluv bábu a dědka, ať volí pravici“ či šovinismus.

Koho příště? 
A poslední řečnická otázka na konec: je z dlouhodobějšího hlediska pro naši demokracii horší, když bude zvolený nemastný neslaný Fischer, nebo je horší, že tyhle, stejně jako každé příští volby, bude polovina národa volit podle průzkumů a ne podle vlastní hlavy a srdce?

Nemyslím si, že by tyhle volby byly něčím až tak výjimečné. Příště tam třeba může stát Paroubek proti Topolánkovi a zase jim budou průzkumy věštit jasnou výhru. Takže zase proto, aby na Hradě neseděl pitomec, budem volit polovičního pitomce jenom proto, že je podle průzkumů třetí? Čímž nechci říct, že je Schwarzenberg poloviční pitomec, ale z mnoha výše zmíněných důvodů bych z něj na Hradě zrovna nejásala.

Oprava: V článku jsem chybně napsala, že Z. Roithová byla ředitelkou Všeobecné fakultní nemocnice. Byla ředitelkou Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, jak jsem opravila.