Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Německý týdeník

...aneb to nejdůležitější, co se minulý týden událo u sousedů.

Německo chce být průkopníkem elektromobilů

 „Jako byl před 125 lety v Německu vynalezen automobil, tak i nyní musíme být mezi prvními,“ píše se v návrhu německého vládního programu na podporu elektromobility.

Jeho cílem je, aby v roce 2020 jezdil po německých ulicích milion elektrických aut, v roce 2030 pak dokonce šest milionů (oproti dnešním 2300 kusům).

Reklama

„Elektromobilitě patří budoucnost. A my chceme, aby Německo bylo vedoucí značkou a hlavním výrobcem,“ řekla kancléřka Angela Merkelová (CDU) minulý víkend na setkání se zástupci průmyslu.

Nyní se projednává legislativní podpora pro elektromobily: měly by být např. na deset let osvobozeny od daně za výfukové zplodiny, budou u nich zvýšeny odpočty z daní, možná jim budou vyhrazena speciální parkovací místa ve městech a k jízdě by mohly využívat i pruhy vyhrazené pro autobusy.

Největším problémem jsou zatím jejich pořizovací náklady. Elektromobil Mitsubishi i-Miev stojí 34 000 Euro. Zelení navrhují „nákupní prémie“ až 5000 euro, to však vláda odmítá.

 

Energetický obrat – „Energiewende“ – ovlivní i stavebnictví

S plánovanou podporou obnovitelných zdrojů energií budou provedeny i změny v stavebním zákoníku.

Vydávání povolenek větrným a solárním elektrárnám bude zjednodušeno, zpřísněny budou nároky na izolaci domů. Novela byla schválena spolkovou vládou, nyní je projednávána v jednotlivých spolkových zemích. Začátkem června by měly být projednávány i zákony zabývající se výstavbou sítě pro transport energie a dalšími energetickými otázkami včetně zákona o odstoupení od jaderné energie.

 

Řečtí věřitelé možná přijdou o část peněz

Ministři financí se minulý týden sešli v Bruselu, aby opět projednávali finanční situaci Řecka a Portugalska.

Portugalsko obdrží půjčku 78 miliard eur, o navýšení půjčky Řecku o dalších 60 miliard se zatím jedná (doposud bylo Řekům poskytnuto 110 miliard eur). Podle evropských diplomatických zdrojů nyní o možném navýšení půjčky jednají hlavně Atény a Berlín, protože půjčka by byla z velké části poskytnuta právě z německých peněz: „Země musí najít oboustranný kompromis, než bude cokoli odsouhlaseno v Bruselu,“ řekl novinám Süddeutsche Zeitung jeden z evropských úředníků.

Zároveň se také projednává možnost restrukturalizace řeckých dluhů, která byla doposud jistým tabu. Věřitelé by tak přišli o část svých peněz, které Řecko nemůže splatit. Než se k ní ale případně přistoupí, jsou na řadě jiné kroky: prodloužení splatnosti dluhů a snížení úroků, zvýšení daní a privatizace státního majetku, který převyšuje 50 miliard euro. Privatizaci se však řecká vláda zatím bránila. O možném navýšení pomoci se pak bude jednat v červnu.

 

Do důchodu v 69 letech

Lidé narození po roce 1977 by měli odcházet do důchodu v 69 letech, náročným povoláním by byly uděleny výjimky.

To napsalo ve své zprávě pět profesorů ekonomie, kteří zasedají v poradní komisi spolkové vlády. Zároveň kritizovali, že ještě asi polovina spolkových zemí nezvedla věk odchodu do důchodu na 67 let.

 

Dočasně uzavřené reaktory nejsou bezpečné…

…řekla o sedmi na tři měsíce uzavřených německých reaktorech německá bezpečnostní komise ustavená po nehodě ve Fukušimě. Při nehodě letadla by mohlo dojít k jejich výbuchu. Ostatní elektrárny bezpečnostní parametry splňují.

 

CSU odhlasovala odstoupení od jaderné energie

V pátek večer odhlasovala vládní CSU odstoupení od jaderné energie do roku 2022.

Kancléřka Merkelová (zastupující CDU, stranu spojenou v unii CDU/CSU) se po výsledku jednání vyjádřila, že zatím definitivní veto jaderné energii vyslovit nemůže, a že počká na výsledky etické komise, která byla ustavena po havárii ve Fukušimě a měla by své závěry zveřejnit na konci května.  Časový harmonogram však kancléřka vidí jako reálný. Nyní je v rámci tříměsíčního moratoria do června uzavřeno sedm nejstarších jaderných reaktorů a jedna jaderná elektrárna. K tomu se přidalo dalších pět jaderných elektráren, které pozastavily činnost kvůli technickým úpravám. V provozu jsou tak ze sedmnácti německých jaderných elektráren pouze čtyři. K nedostatku energie zatím nedošlo, opozice proto požaduje ještě dřívější uzavření všech elektráren.

 

Reformy v německé armádě

Nový ministr obrany Thomas de Maizière (CDU) ohlásil nové reformy v německé armádě.

„Struktura, způsobilost, financování a vedení jsou neodpovídající,“ řekl ministr, který nastoupil na místo po Karl-Theodorovi zu Guttenbergovi, jenž odstoupil kvůli plagiátorství své doktorské práce. Počet vojáků Bundeswehru by měl klesnout z 220 tisíc na 185 tisíc, k tomu pět až patnáct tisíc dobrovolníků. Stejně tak by měl klesnout počet civilních spolupracovníků ze 76 tisíc na 55 tisíc a počet pracovníků Ministerstva obrany z 3500 na dva tisíce. Reformy souvisí hlavně se skončením povinné vojenské služby 1. července 2011. Ministr jimi plánuje ušetřit až osm miliard euro.

 

V Brémách volili i šestnáctiletí

V neděli proběhly volby v jedné ze šestnácti německých spolkových zemí, v svobodném hanzovním městě Brémy.

Tentokrát je provázela i jedna novinka – k volebním urnám mohli přistoupit už i šestnáctiletí. Očekává se volební vítězství socialistické strany SPD, která v Brémách vládne již přes šedesát let, a která pravděpodobně utvoří koalici s CDU/CSU. Přestože je město velmi zadlužené, vládní koalice neztrácí. Podle průzkumů si obyvatelé města myslí, že zadlužené jsou i všechny ostatní spolkové země, a že jiná koalice by na tom stejně nic nezměnila.

Brémy tak uzavírají jarní kolo voleb, které proběhlo v pěti spolkových zemích. Další volby budou až na podzim, a to v Berlíně, Meklenbursku-Předním Pomořansku a Dolním Sasku.

 

Pozn. dodaná 24.5.: Podle předběžných výsledků zvítězila v Brémách SPD s 39 procenty, druzí se umístili Zelení s 22,5 procenty. Za nimi CDU s dvaceti, pak FDP a další strany. Jedná se tedy především o překvapivě velký úspěch Zelených, kteří s SPD pravděpodobně utvoří koalici.

 

Zdroje: Süddeutsche Zeitung, ZDF

Obrázky: http://cs.tixik.com/bremen-939335.htm

http://www.legiakarpathia.wbl.sk/Bundeswehr.html

http://green.autoblog.com/2007/10/14/mitsubishi-imiev-gets-20-30-percent-more-range-from-new-battery/