Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

MAM A JEJÍ PAPA

Podobný, v češtině absurdně znějící titulek, v poslední době plní francouzské noviny. MAM, neboli Michèle Alliot Marie, francouzská ministryně zahraničí, čelí nové kritice a tlakům na odstoupení, tentokrát kvůli podivným obchodům svého otce.

 

Francouzský satirický týdeník Le Canard Enchaîné totiž odhalil další nepříjemnost, kterou musí Alliot-Marie vysvětlovat. Nejen, že v prosinci strávila dovolenou v demonstracemi zmítaném Tunisku a využila nabídky podnikatele napojeného na prezidenta Ben Alího proletět se v jeho soukromém letadle, ale v kontaktu s tímto podnikatelem, Azizem Miledem, byl i otec a matka ministryně, Bernard a Renée Marie.

Nešlo však o pouhý kontakt, ale o nemalý obchod : Le Nouvel Observateur na svých stránkách dnes zveřejnil obsah smlouvy mezi Azizem Miledem, jeho synem a rodiči francouzské ministryně zahraničí. Miled založil v říjnu 2010 realitní firmu (SCI) s kapitálem 5000 dinárů (přibližně 2500 euro). Aby zvýšil kapitál na 755 000 dinárů (375 000 euro), rozhodl se vytvořit 75 tisíc akcií po deseti dinárech, které od něj koupili právě rodiče Alliot-Marie.

Reklama

Smlouva byla podepsána 30. prosince, v době dovolené ministryně v Tunisku, na kterou s sebou vzala i své rodiče. Navíc se odhalilo, že během své dovolené byla Alliot-Marie v telefonickém kontaktu s prezidentem Ben Alím, což do současné chvíle stále popírala.

Levicová opozice přitvrdila tlak na odstoupení Alliot-Marie. Ta se však brání, že její rodiče jsou soukromé osoby mající právo na svůj vlastní život a jakékoli očerňování těchto již 92 let starých lidí je pouze důkazem malosti a nedůstojnosti. Zároveň sama napadala levici: „Proč jste tedy čekali tak dlouho, než jste vyloučili Ben Alího ze socialistické internacionály? A proč Laurent Gbagbo, který popírá vůli lidu Pobřeží slonoviny, je v internacionále stále přítomen?“

Sarkozy svou ministryni nadále hájí, protože v případě, že by ji vyzval k odstoupení, musel by apelovat i na odstoupení ministra vztahů vlády s parlamentem Patricka Olliera, který byl na dovolené v Tunisku spolu s Alliot-Marie, a na premiéra Françoise Fillona, který byl ve stejné době na dovolené v Egyptě, kde letěl letounem Hosního Mubaraka, což si francouzský prezident v současné chvíli nemůže dovolit. Pravděpodobně by také vystavil na odiv své vlastní dovolené v rezidenci marockého krále, kterou navštívil několikrát, naposledy koncem roku 2010. Je totiž možná pouze otázkou času, kdy se lidové protesty proti autoritářskému režimu přenesou i do Maroka.

Gérard Curtois, hlavní editor francouzského deníku Le Monde se přesto diví, že Alliot-Marie stále ještě neodstoupila z vlastní vůle. Upozorňuje na to, že demise byly dříve ve francouzské politice běžné, avšak od druhého mandátu Jacquese Chiraca a příchodu Nicolase Sarkozyho se od této neformální praxe odstoupilo. „Považuji to za šokující a myslím, že aféra Michèle Alliot-Marie bude mít hluboký a trvalý dopad na obraz vlády.“

 

Zdroje fotek: http://www.enjoyfrance.com

http://www.davidicke.com