Reklama
 
Blog | Vlaďka Jelínková

Klausův pokřivený konzervatismus

Tak to tady máme, pan prezident se opět rozhodl sestoupit z výšin svého Hradu a vyvést nás všechny z omylu, že žijeme v demokratické společnosti, tedy v demokracii, jakou si VK představuje. Ne, nežijeme ve VK, ale v PK společnosti, uvedl věci na pravou míru.

„PK společnost“ je „politicky korektní společnost“, pokud jste si ještě text Václava Klause nestihli přečíst. Prý jsme totiž příliš politicky korektní, protože místo abychom otevřeně podporovali extrémistická politická uskupení a snažili se rozbíjet Evropskou unii, tak „pořádáme hon“ na lidi jako je Ladislav Bátora, kteří se oněch „odvážných řečí“ nebojí.

Klaus odsuzuje všechny –ismy kromě –ismu jediného, který se pro něj stává vrcholem demokratických hodnot: KONZERVATISMU. A tak sice pana Bátoru osobně nezná a nikdy od něj nečetl žádný text, ovšem ví, že je to „hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk“, a to mu stačí k tomu, aby ho podporoval do funkce náměstka ministerstva školství. Stejně tak Klaus pravděpodobně nečetl ani žádné dílo od Tomáše Halíka, teologa respektovaného a publikujícího nejen u nás, ale i v zahraničí, který přednášel na světových univerzitách včetně Oxfordu. Toho ale zase neváhá odsoudit jako mediálního ekvilibristu.

Ano, řeknu vám to na rovinu. STYDÍM SE za našeho prezidenta. Stydím se za ostudu, kterou dělá našemu národu svou „odvahou“ vypouštět do světa vše, co mu přijde na jazyk. Když chce hlásat své extremistické názory, nechť se vzdá funkce prezidenta České republiky, protože nechci, aby tyto názory hlásal představitel země, jíž jsem občanem. Vyslovené myšlenky totiž mají sílu, obzvlášť když je řekne někdo s tak velkou formální autoritou jako je prezident státu. Bohužel čím je VK starší, tím víc je přesvědčen o své neomylnosti a není schopen přijmout jakoukoli kritiku. A neargumentujte prosím tím, že podobné názory má většina obyvatel této země (stále doufám, že ne), a že Klaus je neoblíbenějším politikem: Hitler měl se svými názory také podporu 90 procent Němců.

Reklama

Stejně jako se stydím za Klause, tak se stydím i za poslance KDU-ČSL, kteří Klause pomohli zvolit vyhandlováním za příslib navrácení církevních majetků. Restituce církví se nevyřešily a místo člověka, který by opravdově hájil křesťanské hodnoty (a které měla hájit i KDU-ČSL), sedí na Hradě člověk hlásající extremismus pod rouškou konzervatismu. Stydím se i za některé přestavitele české katolické církve, jíž jsem členem, kteří si okatě potřásají s prezidentem rukou a velebí fakt, že máme v čele státu „konzervativního člověka“. Jádro křesťanství (ať už v podobě katolictví, protestanství či východních církví) totiž ani zdaleka nespočívá v konzervatismu, ale v povýšení principu lásky nad tradice a pravidla (v duchu Ježíšových slov: „Sobota je učiněna pro člověka a ne člověk pro sobotu.“ a Nové přikázání vám dávám: Milujte se navzájem; jak jsem já miloval vás, tak se navzájem milujte vy. Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem.“).

Křesťanství a konzervatismus jsou v souladu jen, pokud konzervatismus hájí hluboce lidské hodnoty jako je právo na život, hodnota a svoboda každého jedince. Ovšem pokud si Klaus myslí, že je správné být konzervatistou za každou cenu a místo těchto hodnot zdůrazňovat pokřivené hodnoty 19. století (které z vlastenectví zrodily nacionalismus, ženu omezily na udržovatelku biedermeierovské měšťácké rodiny upírající jí i tu nejmenší možnost rozhodovat o osudu země v podobě volebního práva, které podporovaly rasovou a náboženskou nesnášenlivost plně se projevující v Dreyfusově aféře a hilsneriádě, které viděly v průmyslu spasitele lidstva a přírodu degradovaly na služku pokroku), pak nejde o rozumné obhajování hodnot obsažených v samotném lidství a formulovaných křesťanstvím, jde jen o jeden z –ismů (proti kterým jinak Klaus tak vehementně vystupuje) toho nejhoršího ražení, a já nechci mít za prezidenta člověka, který se k těmto pokřiveným hodnotám hlásí a dále je hlásá.  

 

Na závěr malý česko-klausovský slovník:

Odvážný člověk upozorňující na spáchání trestného činu = udavač

Křesťan jednající podle morálních zásad = jehovista

Obhájce spolupráce v Evropě = vlastizrádce

Pravicový extremista či člověk svými názory blízký extremismu = hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk

Morální odsouzení pravicového extremisty = malá česká hilsneriáda

Odmítnutí veřejného podněcování k nenávisti k některému národu, etnické skupině, rase, náboženství…, hájení rovnosti pohlaví = diktatura politické korektnosti

Propagování drancování přírody ve jménu rozkvětu průmyslu = vítězství zdravého rozumu

Občanská společnost = Lidé hájící nedemokratické myšlenky a činy

Prof. Tomáš Halík, teolog uznávaný u nás i v zahraničí = mediální ekvilibrista

Jiří Pavlica, talentovaný hudebník, jenž se zasloužil o renesanci moravských lidových písní = ničitel lidové hudby

Češi, kteří se prosadili v zahraničí a jsou tam pro svůj přínos respektováni = údajně „světoví“ velikáni

Kdokoli, kdo hájí morální zásady (nehledě na jeho politickou orientaci) = Pravdoláskovec